Venim din zgomot

Nita Mocanu. Venim din zgomot. 2018. Video 19:49 ” Full HD

 „We are surrounded by noise. And this noise is inextinguishable. It is outside-it is the world itself-and it is inside, produced by our living body. We are in the noises of the world, we cannot close our door to their reception, and we evolve, rolling in this incalculable swell.” Parazitul, Michel Serres

Suntem înconjurați de zgomot. Și acest zgomot este de neextins. Este în exterior – este lumea însăși – și este în interior, produs de corpul nostru viu. Suntem în zgomotele lumii, nu ne putem închide ușa către primirea lor și evoluăm, rostogolindune în această incalculabilăintensificare. ”Parazitul, Michel Serres

Lucrarea este un poem video spontan bazat pe textele celor implicați în realizarea lui. Este despre cum relația dintre gazdă și musafir determină transformarea rolului fiecăruia. Zgomotul este locul din care vine musafirul în ordinea gazdei ca o provocare la rezistență și reziliență, gazda pare să fie acel loc unde zgomotul încetează, dar revine treptat. Musafirul are un timp limitata și trebuie să respecte niște canoane, dacă rămâne devine altceva, devine parazit sau prădător.

Poveștile se construiesc de la un set de întrebări despre locuri nenumite și prime impresii, despre gazde și trăiri întrerupte. Sunt povești transformate în versuri despre război, despre violență, povești despre turism, povești despre căutarea de sine și despre timp.

  1. Există un loc important pentru tine, din ce este făcut acest loc? Care sunt părțile sale constitutive? Descrie, spune-mi o poveste despre el.
  2. Cum se schimbă timpul, trecerea timpului, când se schimbă ritmul de trecere a timpului, ce îl schimbă?
  3. Cine este tovarășul constant din mintea ta când ești în acest loc?
  4. Ce relație aveți cu locul și elementele sale? Peisaj, obiecte, plante, oameni etc. Ce faci acolo?
  5. Cine este gazda și cine este oaspetele?
  6. Este ceva ciudat despre acest loc? Este ceva ce simți că lipsește?
  7. Ce întrerupe atmosfera, relațiile, modul în care lucrurile ar trebui să funcționeze?
  8. Care este funcția sa perfectă și ideală?
  9. Cine ești în acel loc? Cine ești aici?