Peisaje mentale implicite

Nita Mocanu. Peisaje mentale implicite. 2018. serie de fotografii digitale alb negru

Peisajul mental implicit este un ansamblu de modele de gândire formate parcă din întâmplări și contexte, corelări și proximități, subiecte și obiecte. În cartea s-a Vibrant Matter, Jane Bannet scrie descre cum apariția propriei ei cărți este rezultatul unor asocieri și impulsuri a unor actanți  în proximitate „The sentences of this book also emerged from the confederate agency of many striving macro- and microactants: from „my” memories, intentions, contentions, intestinal bacteria, eyeglasses, and blood sugar, as well as from the plastic computer keyboard, the bird song from the open window, or the air or particulates in the room, to name only a few of the participants.” („Frazele acestei cărți au apărut, de asemenea, din agenția confederată a multor macro și microactanți strădalnici: din amintirile, intențiile, disputele mele, bacteriile intestinale, ochelarii și zahărul din sânge, precum și din tastatura din plastic a computerului, cântecul păsărilor din fereastra deschisă sau aerul sau particulele din cameră, pentru a numi doar câțiva dintre participanți. ”)

Lucrarea Peisaje mentale implicite este compusă dintr-o serie de fotografii alb-negru cu locuri aparent în schimbare, care există ca și conglomerate de elemente care nu par să aibă o logică sau coerență rațională, din punct de vedere uman. Textele plasate în cadrele fotografilor sunt sintagme clișeu cu funcție de modele mentale, care înlocuiesc de obicei o analiză mai aprofundată a unor situații, relații sau evenimente sociale. Textele sunt înlocuitoare de gândire. Aceste modele sunt însușite fără o aparentă sursă. Ele coexistă cu noi, în noi, țesute în structură complicată a spațiului în care ne desfășurăm.

Lucrarea a fost concepută special pentru expoziția O lume încă așteaptă să fie construită, organizată de Fundația Art Encounters, curator Diana Marincu, 29 sept.-23 nov. 2018