Nici un gest istoric

Nita Mocanu. Nici un gest istoric. 2015. Video FullHD (06.18 ‘), colaj textil (1.30/2 m), serie de fotografii alb negru (21.0 x 29.7)

Instalația „Nici un gest istoric”analizează comportamentul uman în momentul unei experiențe extreme. Este vorba de doar câteva minute de experiență personală desfășurate și analizate în diferite forme de la colaj textil, la fotografie și video. Accidentul, autoturismul ia brusc foc și trebuie să reacționezi lucid și rapid, devine acum un moment istoric în care nici unul din gesturile remarcabile anticipatorii nu a avut loc. Nu a fost un gest istoric, a fost un gol istoric, un moment în care foarte mulți oameni nu au pregătirea necesară să reacționeze corect și se blochează. Această lucrare analizează exact acest moment extrapolând teoretic spre modul în care un eveniment neașteptat rupe raționamentul liniar al realului și odată cu el impresia de control uman asupra naturii și vieții.

Lucrările au fost prezentate la:

Kinema Ikon: Serial Sezonul 2 Episodul 4 / Diana Marincu // Nita Mocanu / Levente Kozma: Aproape nimic nu s-a întâmplat, Muzeul de Artă Arad, februarie 2015/ Catalog