Despre

Nita Mocanu (n.1977) este artist vizual a cărei lucrări sunt legate de teme din zona  psihologiei sociale, educației, ecologiei și filosofiei contemporane (noul materialism). Mediile preferate sunt poezia, fotografia, arta video și instalația.

Între 1995 și 2002 a studiat grafică și foto-video la Universitatea de Artă și Design din  Cluj- Napoca.În perioada studiilor și pâna în 2003  a expus în Cluj-Napoca: galeria Atas, galeria Sindan, Casa Tranzit, dar și în a afara țării OK Center for Contemporary Art Austria sau Festivalul de Performing Arts, Izmit în Turcia.

Între 2003 și 2008 a fost membru fondator al grupului de activism media D Media în Cluj-Napoca, lucrând  preponderent documentar video. Lucrările realizate în această perioadă au fost expuse în cadrul unor expoziții ca: On Difference #1 Local Contexts-Hybrid Spaces, Württembergischer Kunstverein,Stuttgart DE; Her position in transition, Women Art Festival, Viena AT; Bienala PERIFERIC 7 , Iași RO și Gătitul Social România, ICR Berlin DE.

Începând cu 2012 se angajează ca profesor de arte dezvoltând  o serie de proiecte și activități de educație media și artă contemporană, printre ultimele fiind expoziția realizată cu adolescenți în colaborare cu Kinema Ikon „Subsol 16”, care în 2019 a ajuns la a doua ediție.

Din 2014 lucrările Nitei Mocanu sunt situate preponderent la întâlnirea dintre poezie și artă vizuală pe teme legate de psihologia socială și filosofia contemporană, cu un interes deosebit pentru noul materialism. Lucrările mai recente abordează subiecte ca inerția socială, disonanța cognitivă, agenția obiectelor, relația om- lume non-antropocentrică. În această perioadă a expus constant în spațiul Kinema Ikon, Muzeul de artă Arad, la Media Art Festival Arad, dar și în cadrul unor expoziții ca: „O lume încă așteaptă să fie construită”, Fundația Art Encounters, Timișoara RO; „On Words, Water and Things” D Platform, Borderline Art Space, Iași RO; D Platform Season 2, Victoria Art Center București RO;„Notes on tomorrow” , expoziție itinerantă în cadrul proiectului CreArt Europe, Network of Cities for Artistic Creation, Kaunas LT, Kristiansand NO, Aveiro, PT; Bienala de Artă Contemporană Art Encounters Timișoara.

Din 2016 colaborează cu Marius Stoica la proiectul etho.tk  un proiect online construit în jurul metaforei de eto-tectură – căile invizibile, uzate și bătute din interiorul rețelelor de obiecte, lucruri și ființe. Expoziții în care au apărut lucrările din acest proiect: „Spațiul ca umoare”, Galeria ODD, București RO; „The Good Life” Liminal Festival de Artă/Știință/Tehnologie, Palatul Cantacuzino, București RO; The New Dictionary of Old Ideas: AiR program MeetFactory 2018, Artist in residence,  Praga, CZ.

Contact: nita.stoica[at]gmail.com